Categories:

  IMPRESSIONS D'UN INFANT Veure a mida completa

  IMPRESSIONS D'UN INFANT

  d'abans i de l'inici de la Guerra Civil a Mallorca

  Més detalls

  15,00 €

  En aquestes Impressions d'un infant d'abans i de l'inici de la Guerra Civil a Mallorca, Josep Darder i Sastre, nebot del bade Emili Darder i Cànaves, rememora les seves vivències d'aquells anys difícils amb els ulls innocents d'un infant que intenta assimilar el contrast entre els seus jocs entranyables amb la cosina Emília, disfresses, excursions, i uns fets incomprensibles com la detenció, captivitat i afusellament de l'admirat oncle.
  «Eixes senzilles memòries d'infant ens mantenen l'atenció des de la primera pàgina a la darrera a cops de sensibilitat. Transpiren tendresa pels quatre costats.
  Però de cop i volta la tendresa ens empeny a l'esgarrifança suprema de la commoció i de les llàgrimes. Tal és el cas del capítol titulat «La mare d'Emili, asseguda al banc de la plaça de l'Hospital». L'emotiu relat, que justificaria per si sol la publicació de l'opuscle, comença convertint el banc de l'era de la Misericòrdia en fita inamovible de la història.» (Del pròleg de Jaume Santandreu)

  Josep Darder i Sastre, nebot del darrer batle republicà de Palma, Emili Darder i Cànaves, va néixer el 23 de juliol del 1928 a Palma de Mallorca. Josep va viure la tragèdia familiar del batle republicà Emili Darder i va ser testimoni presencial de la seva detenció pels Jinetes de Alcalà. Havia conviscut amb la filla del batle als jardins del Temple corn a casa seva, i amb el metge i investigador.
  Inicià els estudis a una escola alemanya del carrer Ramon Llull, i a les monges franceses del Pont d'Inca i va cursar el batxillerat al Col·legi de Montision on va tenir de professor Miquel Batllori S.J., que el franquisme havia desterrat a Mallorca per catalanista. El 1957 acabà els estudis d'enginyer industrial a la Ciutat Comtal, on va tenir la possibilitat d'anar al Palau de la Música i al Liceu, ampliant coneixements musicals. Milícies universitàries a Rota, Cadis (on ja les va tenir amb els seus amics els uniformats.) Va ser destinat corn a alferes de complement al Castell de Sant Caries (on havien estat empresonats els Jinetes de Alcalà, alliberats després per dur a terme la detenció del seu oncle, el batle de Ciutat.)
  Entrà a l'empresa Pirelli de Vilanova la Geltrú i, destinat sis mesos a Milà, va tenir l'oportunitat de conèixer un país alliberat del feixisme, que començava a viure en democràcia.
  De tornada, passà a formar part de GESA corn a cap de baixa tensió de les Illes, i participà en nombrosos projectes corn l'electrificació de Formentera, l'ampliació de la Central des Murterar, la línia aèria a 220.000 volts d'acord amb l'entorn natural de l'Albufera (projecte que va ser presentat a un Congrés d'Enginyeria Industrial a València l'any 1977), el muntatge del cable submarí entre Menorca i Mallorca, de corrent alterna, novetat a nivell internacional.
  La recerca de noves tecnologies a països corn França, Alemanya, Dinamarca, Suècia etc. li va permetre conèixertambé els costums, cultura, gent, de tots aquests països, malgrat que el franquisme frenava l'adquisició de coneixements de tota casta a l'estranger.
  Després de la seva jubilació se li va accentuar la necessitat que tenia feia anys de donar a conèixer les experiències singulars de la seva infantesa, pel fet de ser una persona que va conèixer de prop el darrer batle republicà de la Ciutat de Palma de Mallorca.

  • ISBN 9788427310643

  Cistella

  Cap article

  0,00 € Despeses de tramesa
  0,00 € Total

  IVA inclos

  Cistella Validar

  INSTITUCIÓ FRANCESC DE BORJA MOLL
  Carrer Julià Àlvarez, 11 porta C, 07005 Palma (Mallorca)
  NIF: G-57935280